Wednesday, 13 March 2013

SPESIES BAKAU




RESEPI MASAK LEMAK PUTIH PERIA PANTAI
Bahan-bahan:
1 ikat pucuk peria pantai(pucuk muda anggaran 15 tangkai)
200 gm udang segar(boleh juga gunakan udang geragau/ udang kering) 
50 ml santan pekat
200 ml santan cair
3 ulas bawang merah (dimayang)
1 biji cili merah (dipotong )
     garam dan gula secukup rasa.

     CARANYA
1.Celur pucuk peria pantai dalam air mendidih dan toskan
2.Masukkan santan cair, bawang,dan cili dan pucuk peria pantai.
3.Kacau selalu supaya tidak pecah minyak.
4.Masukkan udang segar dan santan pekat,garam dan gula secukup rasa.
5.Biarkan mendidih sebentar.
6.Angkat dan hidangkan.
P/S  Enak di makan bersama nasi dan ikan kering goreng serta sambal belacan.
 
 SELAMAT MENCUBA.
 




No comments:

Post a Comment